Rólunk

A 2005-ben alakult Tenderfoot hű maradt Willie Dixon örökbecsű alapvetéséhez, miszerint “A blues a gyökér, a többi zene pedig a gyümölcs”. Több, mint kilencéves fennállásuk alatt, számtalan fellépésen ápolták úgy a blues gyökerét, hogy nem feledkeztek meg a belőle táplálkozó műfajokról sem, egyedi hangra találva a magyar blues életben.

Megfordultak fesztiválokon, nyertek díjakat (Fringe-díj 2008-ban, Fringe Szakmai Díj 2009-ben), de ami a legfontosabb: mindvégig az általuk szeretett Bluest képviselték, a fiatalabb közönség figyelmét is felhívva a nagy múltra visszatekintő műfajra.

2014 májusában jelent meg legújabb, Takin’ Off címet viselő EP-jük, mely egy egészen új irányt jelöl ki a banda életében.

“A blues akkor születik, amikor a néger szomorú, mikor távol van otthonától, anyjától, vagy a kedvesétől. Ekkor felötlik benne egy motívum vagy egy kedvelt ritmus, előveszi pozanját, hegedűjét, bendzsóját, klarinétját, dobját, vagy énekel, esetleg egyszerűen táncol. És a választott motívumon át behatol képzeletének mélyébe. Ettől elmúlik szomorúsága – és ez a blues.”

(Ernest Ansermet, 1918)

Rólunk írták

“Fidelio.hu: – Kiket tudnál megemlíteni a hazai blues utánpótlásából? –

Szabó Tamás (Mojo Workings, Palermo Boogie Gang): – Kiváló anyagot hallottam a Tenderfoot zenekartól Megyeri Dániel énekessel és a gitáros Horváth testvérekkel.

(2014. szeptember 10. http://fidelio.hu/jazz_world_folk/interju/szabo_tamas_a_hazai_blues_szinter_megujulni_latszik)

“De a mai gyerekek is világszínvonalú produkcióval érkeznek, épp minap járt itt a Tenderfoot… hát, Amerikában is megállnák a helyüket.”

(Török Ádám, 2014) (In. Rockélet VI. évf. 4. szám, www.rcklt.hu)

“…egy nyári fesztiválon utánunk lépett fel ez a fiatal banda. Már indulni készültünk, mikor a húrok közé csaptak… több mint egy óráig hallgattuk őket… egyszerűen nem tudtunk felállni, a muzsikájuk lebénított minket. Fantasztikus énekhang, remek gitárok, feszes alap, invenciózus harmonikajáték. Őstehetségek.”

(Borsodi Laci, 2010)

“A jól összerakott bluesokban feltűnnek szvinges, funky-s jegyek. Ezzel szerintem kiemelkednek a többi, viszonylag újsütetű blues zenekarok közül. (…) Mindezt személyes élményeim alapján is alátámaszthatom, hiszen élőben hallottam ezeket a számokat, valamint továbbiakat is. Ugyanis a koncertműsoron szerepelnek ismert bluesdarabok, amelyekhez bátran hozzányúltak, nem csupán másolják, hanem saját ötletekkel töltik meg azokat.”

(Nemes Nagy Péter, In. Rockinform Magazin XVIII. évf. 177. szám, 44.oldal, 2010)

Tagok

Megyeri Dániel – ének
Dani
Horváth Bálint – basszusgitár, akusztikus gitár
DSC_0161
Horváth Ádám – elektromos gitár
DSC_0216
Kőhalmi András – szájharmónika
Andris
Fodor Dávid – dobok
David